Autor: Teresa gawlik Sośnica (gmina Wierzchowo)

 

 

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 lub 3 pomidory
  • 4 jajka
  • sól do smaku
  • słoiczek majonezu
  • 1 jogurt naturalny
  • pęczek szczypiorku

 

Wykonanie:

Kalafior opłukać, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.

Gdy będzie miękki odcedzić i rozłożyć na półmisku.

Ugotować jajka na twardo i podzielić na cztery części. Pomidory umyć, podzielić na ćwiartki.

Na kalafiorze układać na przemian kawałki pomidora i jajka.

Następnie jogurt wlać do miseczki, dodać majonez i dokładnie wymieszać. Doprawić solą, dodać szczypiorek.

Wszystko polać na półmisku sosem, a wierzch posypać szczypiorkiem.

Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.