Autor: Ryszard Swęd Restauracja STARY DRAHIM, Czaplinek.

 

 

 

Składniki:

  • mięso wołowe (tłuste, np. żebra)
  • warzywa (jak na rosół)
  • mąka
  • czosnek
  • przyprawy

Wykonanie:

Na mięsie wołowym gotujemy rosół wołowy, gdy mięso jest miękkie wyjmujemy i studzimy.

Następnie mięso gotowane mielimy i przyprawiamy do smaku dodając czosnek, majeranek, sól, jak farsz do pierogów.

Potem przygotowujemy ciasto na pierogi i wykonujemy małe kołduny (pierożki) nadziewając je wykonanym farszem i zagotowyjemy w wodzie osolonej. Tak wykonane kołduny podajemy w ugotowanym rosole wołowym lub przygotowanym barszczu czerwonym.


Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.