Autor: Jadwiga Mikulska Sośnica (gmina Wierzchowo)
Składniki:
- 100 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g masła (miękkie w temp. pokojowej)
- 200 g mąki pszennej jasnej
- 50 g masła roztopionego w rondelku
farsz:
- 0,5 kg kurek
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Wszystko dusimy na patelni. Tak przygotowany farsz nakładamy na wycięte paski, zwijamy w rulonik i zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, sól i roztopione masło (50 g). Mieszamy. Przekładamy na blat i podsypując mąką (by się nie kleiło) wyrabiamy. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki.
Ciasto warto spłaszczyć, potem schłodzone będzie łatwiej wałkować.
Po 2 godzinach wyjmujemy, wałkujemy na prawie kwadrat. Kładziemy kostkę miękkiego masła na środku. Zawijamy boki, a potem górę i dół kopertowo. Wałkujemy tak złożone ciasto, by miało długość 3 razy większą niż szerokość. Składamy na trzy i do lodówki na 1-2 godziny (ma być zimne). Wyjmujemy, przekręcamy o 90° i znowu wałkujemy. Ma być 3 razy dłuższe niż szersze. Składamy ponownie i chowamy do lodówki.
Tę czynność powtarzamy 6 razy, czyli wyjmujemy, wałkujemy, składamy i do lodówki na 1-2 godziny.
Po tym czasie ciasto jest gotowe. Przed użyciem powinno być schłodzone.
Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.