Jakie tajemnice smaku skrywały wieczka słoików i co można zawekować do szklanych konserw można było dziś poznać na pierwszym FESTIWALU SŁOIKA który odbył się w Drawsku Pomorskim przy placu Starostwa Drawskiego.

Mieszkańcy Drawska i okolic jak i turyści oraz zaproszeni goście w osobach parlamentarzystów Czesława Hoca , Małgorzaty Golińskiej , Henryka Cerewicza i samorządowców lokalnych władz poznawali smaki regionalnych gospodarzy.

Prawdziwe bogactwa zawarte w słoikach – pasztety, ryby na 100 sposobów, grzyby z pomidorami i nie tylko, owoce nie tylko w dżemach i powidłach, wżywa – sałatki, mnóstwo przetworów z miodu – lekarstwa, przysmaki to i wiele więcej dziś można było posmakować i dowiedzieć się o sposobie wekowania i przyprawiania. Nie zabrakło równie przysmaków procentowych.

Podczas otwarcia festiwalu władze powiatu zapewniali że dołożą wszelkich starań aby taka impreza miała charakter cykliczny – my już ze smakiem oczekujemy kolejnej.

Tekst i zdjęcia: Tomasz Jasyk [MAGAZYN DRAWSKI]