Autor: Pani Sylwia Szynal - Drawsko Pom.

 

 

 

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 2-3 litry wody
  • 3 duże marchewki
  • 2 pory (białe części)
  • 25-35 dag pieczarek
  • 6 serków topionych (bloczki) kremowe
  • 1/3 szkl. śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki mąki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koper, groszek ptysiowy lub grzanki.

 

Wykonanie:

Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, dodać jajko, ząbek czosnku, trochę bułki tartej ok. 2 łyżeczek. Z mięsa formować małe klopsiki. Wstawić wodę w garnku, dodać ziele angielskie, liść laurowy, 2 kostki bulionowe (rosół), pory pokroić w półtalarki, marchewkę pokroić w słupki o długości 5 cm. Do gotującej się wody wrzucić warzywa, dodać klopsiki i gotować 15 minut. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki i gotować 10 minut. Serki wrzucić do miski i dodać trochę wywaru z zupy, wymieszać, jak serki się rozpuszczą całość wlać do zupy. Śmietanę łączymy z mąką i zaprawiamy zupę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.