Zamknij

Raport: w tłusty czwartek Polacy zjedzą pączki o wartości 391 mieszkań

19:53, 07.02.2024 PAP Aktualizacja: 19:55, 07.02.2024
Skomentuj PAP PAP
reo

Ponad 5 zł - tyle powinien kosztować dobrej jakości pączek - sugerują szacunki firmy HREIT. "W efekcie w ciągu zaledwie jednego dnia możemy wydać na pączki ponad 190 mln zł" - podkreślono i zaznaczono, że chodzi o pączki dobrej jakości. "To równowartość 391 dwupokojowych mieszkań w największych miastach w naszym kraju" - poinformował HREIT, zaznaczając, że jest to "swego rodzaju zabawa na liczbach i nie należy tego inaczej interpretować".

W tłusty czwartek Polacy zjedzą pączki warte tyle co 391 dwupokojowych mieszkań w największych miastach w naszym kraju - wynika z raportu firmy HREIT, który firma określiła zabawą na liczbach, a jej efektem jest "indeks pączkowo-mieszkaniowy" .

Dołącz do nas na Facebooku!Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i fotorelacje. Jesteśmy tam, gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Według danych HREIT w tłusty czwartek statystyczny Polak spożywa po 2-3 pączki. "Jeśli te szacunki są prawdziwe, to w trakcie ostatniego czwartku przed Środą Popielcową zjemy nawet ponad 100 milionów sztuk tego popularnego przysmaku" - zwracają uwagę autorzy raportu, dodając, że zarówno ceny, jak i jakość sprzedawanych w Polsce pączków, bywają różne.

"Jeśli chcielibyśmy zjeść produkt wykonany według tradycyjnej receptury - smażony na smalcu i wypełniony różaną konfiturą, to musimy przygotować się na wydatek rzędu trochę ponad 5 złotych za sztukę" - wynika z szacunków HREIT. Zauważono, że jest to o 8 proc. więcej niż rok temu. "Wzrost ceny jest więc znaczący, ale niknie on na tle tego, co działo się przed rokiem" - ocenili autorzy raportu, przypominając, że gwałtowny wzrost kosztów powodował, że wtedy w cukierniach ceny musiały pójść w górę o około 30 proc.

[ZT]8966[/ZT]

Podkreślili też, że w wycenie uwzględniono nie tylko ceny półproduktów (mąki, cukru, mleka, smalcu, drożdży czy różanej konfitury) ale też koszty robocizny, energii i marżę, z której cukiernik oprócz zysku musi opłacić lokal, utrzymać sprzęt itp. "Ze względu na rosnące koszty wytworzenia, niektórzy cukiernicy mogą być zmuszeni do stosowania niższych marż niż w poprzednich latach" - zaznaczono w raporcie.

"Powyższe wyniki to efekt zabawy na liczbach, którą nazwaliśmy indeksem pączkowo-mieszkaniowym. Pokazuje on siłę nabywczą tradycyjnego pączka na tle cen nieruchomości" - zastrzegli autorzy raportu. (PAP)

Firma HREIT powstała w 2018 r., działa na rynku nieruchomości.

autor: Anna Bytniewska

ab/ huw/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%