Zamknij
,
Nadciśnienie diagnozowane jest, gdy wartości ciśnienia tętniczego przekraczają 140/90 mmHg w co najmniej dwóch niezależnych pomiarach.
,
Wycieczki na łono natury to dla wielu obowiązkowy punkt majówki. Warto jednak pamiętać, że wśród przyrody czają się niewidoczne gołym okiem zagrożenia. Ukąszenie kleszcza może być początkiem boreliozy - choroby, która nieleczona potrafi latami siać spustoszenie w organizmie, również w sercu.
,
Zespół naukowców przeanalizował zależność pomiędzy aktywnością młodych ludzi w mediach społecznościowych a ich oceną własnego ciała. Szczególną uwagę poświęcono treściom promującym nierealistyczne kanony piękna i idealizowane sylwetki. Badanie opublikowano w czasopiśmie "Nutrients".
,
Badanie przeprowadzone przez naukowców z Edith Cowan University (Australia), Queen’s University Belfast (Irlandia Północna) i Harvard T.H. Chan School of Public Health (USA) wykazało, że żywność bogata we flawonoidy może pomóc obniżyć ryzyko wystąpienia kluczowych elementów niezdrowego starzenia się, w tym kruchości (frailty), upośledzenia funkcji fizycznych i pogorszenia zdrowia psychicznego.
,
Śląski Uniwersytet Medyczny zorganizował konferencję prasową na temat odchudzania. W obliczu rosnącej liczby osób zmagających się z otyłością, leczenie farmakologiczne staje się coraz bardziej popularne.
,
"Czekoladę możemy sklasyfikować przede wszystkim według zawartości w produkcie miazgi kakaowej, czyli głównego składnika decydującego o jej jakości i właściwościach" – wyjaśniła Patrycja Mochocka, dietetyczka kliniczna Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu. "Czekolada gorzka zawiera jej od 70 do nawet 99 proc., deserowa – od 50 do 70 proc., a mleczna – poniżej 50 proc." - dodała.
,
W Święta Wielkanocne trudno się oprzeć tradycyjnym potrawom. Jajka, majonez, wędliny czy słodkie wypieki – choć często oskarżane o nadmiar kalorii i niekorzystny wpływ na zdrowie – nie muszą być przyczyną świątecznych wyrzutów sumienia. O ile, jak podkreśliła dietetyczka kliniczna Katarzyna Lisiecka z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu, zachowamy rozsądek i zadbamy o jakość spożywanych produktów.
,
Wskazuje na to przegląd aż 59 metaanaliz, czyli syntetycznych analiz wielu badań, które opublikowano w latach 2000-2023. Dotyczyły one najważniejszych czynników ryzyka zdrowia wpływających na demencję, udar mózgu oraz depresję, które możemy modyfikować. Najnowszą analizę publikuje "Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry".
,
Z nadejściem wiosny wielu z nas chce wziąć się za siebie i rozpocząć intensywny wysiłek fizyczny. Eksperci ostrzegają jednak, że trzeba robić to w sposób bezpieczny i efektywny.
,
Jak podał NIKard badanie objęło 2405 osób w wieku około 50 lat. Poinformował, że u mężczyzn pozostających w związkach małżeńskich ryzyko nadwagi było 3,2 razy większe niż u nieżonatych. W przypadku kobiet nie zaobserwowano wpływu stanu cywilnego na masę ciała.
,
Chrapanie jest dźwiękiem wytwarzanym przez wibracje tkanek miękkich górnych dróg oddechowych podczas snu. Przyczyną choroby jest zamykanie się światła dróg oddechowych na poziomie gardła, co zatrzymuje przepływ powietrza, powodując przejściowe niedotlenienie.
,
Pyłki brzozy i olchy należą do najczęściej występujących alergenów w Polsce. Na marzec przypada również okres pylenia leszczyny. Alergie na pyłki drzew dotkną na wiosnę znaczną część mieszkańców Polski - poinformował PAP dr hab. n.med. Piotr Dąbrowiecki, członek zarządu głównego Polskiego Towarzystwa Alergologicznego z Kliniki chorób Wewnętrznych Infekcyjnych i Alergologii WIM.
,
4 marca 2020 r. stwierdzono pierwszy w Polsce przypadek zakażenia SARS-CoV-2. 12 marca potwierdzono pierwszy zgon. Prof. Tomasz Dzieciątkowski z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego przypomniał, że choć mało kto zdaje sobie dziś z tego sprawę, pandemia COVID-19 nie minęła.
,
Tematyce otyłości było poświęcone spotkanie "Profilaktyka otyłości - to wymaga (u)wagi!" w ramach cyklu "Porozmawiajmy o profilaktyce -PoP" który organizują wspólnie Uniwersytet Medyczny w Białymstoku (UMB) i podlaski oddział NFZ.
,
Specjaliści z Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) ostrzegają – u dzieci wystawionych na działanie biernego palenia dochodzi do niebezpiecznych zmian w aktywności genów, czyli tzw. zmian epigenetycznych.