Na dziedzińcu Starostwa Powiatowego w Drawsku Pomorskim odbywa się kolejna edycja Festiwalu Słoika. Piąta edycja to 15 podmiotów które swoje smakołyki skryte w słoikach prezentowały na dzisiejszym festiwalu.
Warto podkreślić ze zgłoszonych chętnych podmiotów było 18.
[FOTORELACJA]2912[/FOTORELACJA]
Na dzisiejszej prezentacji można było zobaczyć i nawet posmakować tradycyjnych przetworów ukrytych w słoikach - to ogórki w różnych odmianach, owoce i dżemy, kompoty, grzyby itp. Nas jednak zainteresowały weki mało popularne ale coraz częstsze widoczne w spiżarniach gospodarstw domowych - to mięsa i przetwory mięsne jak wątrobianka, pasztety - mogliśmy również zobaczyć paprykarz regionalny (z Wierzchowa).
Oczywiście nie zabrakło popularnej pajdy chleba ze smalcem - każdy smalec inny i wyjątkowy.
Przebojem i wielkim zainteresowaniem cieszył się gulasz z dzika przygotowany przez myśliwych razem z Nadleśnictwem Drawsko Pomorskie.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz