Jeśli dbasz o zdrowie, w pierwszej kolejności powinieneś przyjrzeć się temu, co jesz. Nie zawsze możesz zweryfikować pochodzenie żywności, ale możesz sprawdzić ją testerem, który zweryfikuje, czy dany produkt spożywczy nie jest za bardzo zanieczyszczony. Sprawdź metody na weryfikację produktów.
Testery żywności, takie jak Soeks Ecovisor F4 to uniwersalne urządzenia do testowania żywności. Są one przydatne dla osób, które dbają o to, co kładą na talerz i chcą, by żywność była jak najbardziej naturalne. Dzisiejsze standardy produkcji żywności są takie, że stosuje się ogromną ilość nawozów sztucznych, środków ochrony roślin, a ponadto gleby stają się coraz bardziej zanieczyszczone. Ostatecznie ma to duży wpływ na jakość jedzenia, a niebezpieczne chemiczne substancje pozostają na żywności, nawet długo po zbiorach.
Gdy taka żywność trafia do sklepów, a potem jest spożywana, konsument niestety jest narażony na spożywanie resztek środków chemicznych, czy metali ciężkich. Są one mocno szkodliwe dla organizmu i na dłuższą metę mogą powodować choroby przewlekłe. Ponadto istotnie wpływają na pogorszone samopoczucie. Jeśli chcesz zweryfikować zawartość szkodliwej chemii w żywności, wystarczy tester.
Urządzenie, takie jak Soeks Ecovisor F4 to przenośny detektor promieniowania jonizującego. Tego typu analizator jakości żywności i wszystkich produktów spożywczych pozwoli na wykrycie metali ciężkich, pestycydów i wielu innych szkodliwych dla zdrowia substancji. Analizator można wykorzystywać w domowych warunkach, gdyż jest prosty i intuicyjny w obsłudze, a sama weryfikacja żywności trwa jedynie chwilę i jest łatwa. Nie wymaga żadnej wiedzy z zakresu chemii, czy biochemii lub technologii produkcji żywności.
Zasada działania analizatora żywności jest dość prosta. W przypadku analizowania produktów spożywczych wykorzystuje bardzo skuteczną metodę spektroskopii. To pozwala określić nie tylko zawartość, ale też stężenie niebezpiecznych dla zdrowia substancji. Sam pomiar odbywa się poprzez umieszczenie w odpowiednim miejscu próbki żywności, a następnie włączeniu urządzenia. Odczyt pomiaru także jest intuicyjny i prosty. Badanie żywności pod tym kątem jest wskazane zarówno dla osób chorych, która ponadprzeciętnie muszą dbać o jakość pożywienia, które przyjmują, a także dla osób zdrowych, którzy chcą wdrożyć działania profilaktyczne przeciwko chorobom cywilizacyjnym oraz poprawić samopoczucie.