Czwartego lipca Amerykanie obchodzą nie tylko Dzień Niepodległości, ale i święto jednej z ich ulubionych przekąsek - hot doga. Przeczytaj o jego historii i o tym, jak samodzielnie przygotować go w domu.
Uwielbiana przez Amerykanów, kultowa przekąska - hot-dog, obchodzi swoje święto już 4 lipca. Nie bez powodu, dzień hot-doga, będącego jednym z symboli amerykańskiego stylu życia, wypada tego samego dnia, co Święto Niepodległości w USA. Święto sławnej na cały świat przekąski celebrowane jest od blisko 100 lat. Wariantów "gorącego psa" jest wiele, ale najbardziej znany to klasyczny - podłużna bułka z podgrzaną parówką. Tego dnia warto zjeść chociaż jednego.
Dzień hot-doga celebrowany jest od prawie 100 lat. Obchody zapoczątkował konkurs, urządzony w 1916 roku przez bar Nathan's Famous na Surf Avenue w Nowym Jorku. Wielbiciele tej przekąski do dziś spotykają się tam, by zajadać się ulubioną kanapką.
W Polsce hot dogi nie cieszą się jednak tak dużą popularnością. Co prawda, ich pierwsze imitacje pojawiły się jeszcze w PRL-u, w połowie lat 80., niestety z racji problemów z dostępnością mięsa sprzedawane były z farszem pieczarkowym.
Kto wymyślił sławnego hot-doga?
Historia tej przekąski nie jest jednoznaczna, wiele osób przypisuje sobie miano "wynalazcy" hot-doga. Najprawdopodobniej jednak ta forma jedzenia pochodzi od niemieckich imigrantów, którzy w XIX w rozpropagowali ją w USA. Następnie kanapka w nieco zmienionej postaci stała się częścią amerykańskiej kultury.
Popularyzacja hot-doga nastąpiła w 1893 roku. Stało się to za sprawą Wystawy Kolumba (światowa wystawa World Fair), podczas której w celu zaspokojenia głodu wielomilionowej rzeszy zwiedzających, otwarto setki stanowisk z bułkami z parówkami. Drugim ważnym zdarzeniem upowszechniającym "gorące psy" było otwarcie pierwszego stoiska, z nimi w roli głównej, na stadionie baseballowym. Na pomysł wpadł Chris von de Ahe, ówczesny właściciel St. Louis Browns, drużyny Major Leauge of Baseball.
W hot-dogu liczy się dobrej jakości parówka
Chociaż hot-dogi w Polsce nie są tak popularne jak w USA (rocznie zjada się tam około 20 miliardów bułek z parówką), to z roku na rok zjadamy ich coraz więcej. - Aby przygotować smacznego hot-doga, zwróćmy uwagę na dobór składników. Klasyczny hot-dog składa się z trzech elementów: z parówki, pulchnej, lekko chrupiącej podłużnej bułki oraz sosu lub ketchupu. Oczywiście są niezliczone wariacje tej kanapki, z różnego typu dodatkami, np. warzywami. Tym, którzy mają sentyment do taste of America polecam zwrócenie uwagi na samą parówkę, w której tkwi sekret. Powinna być najwyższej jakości, z dużą zawartością mięsa, dosyć cienka, aby zmieściła się w bułce. W naszej ofercie znajdują się rozmaite parówki, które idealnie nadają się do tej przekąski - np. Parówki z szynki, Paryżanki - docenione przez konsumentów lub Parówki ostrołęckie. Bułka z parówką zaliczana jest do przekąsek typu fast food, dlatego żeby to danie było bardziej wartościowe, użyjmy np. parówek z szynki, które oprócz zawartości 93% mięsa, nie posiadają w składzie glutaminianu sodu i fosforanów. Dodatkowo kanapkę możemy urozmaicić świeżymi warzywami. Bułki należy podpiec w piekarniku aż zrobią się chrupiące, a parówki ugotować lub równomiernie obsmażyć np. w cebulce z dodatkiem rozmarynu - mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Ciekawostki związane z hot-dogami:
Amerykanie rocznie zjadają ok. 20 miliardów hot-dogów (średnio 60 sztuk rocznie na osobę).
Najdłuższy hot dog świata miał ok. 60 metrów, typowy hot-dog konsumowany jest przeciętnie w 6 kęsach.
Najwięcej bułek z parówką jedzą nowojorczycy (więcej od mieszkańców Chicago, w którym zjada się ich rocznie 150 milionów, Chicago jest nazywane stolicą hot-dogów).
Hot-Dog to ulubiona potrawa sławnych: Marlena Dietrich uwielbiała je z szampanem, zajadał się nimi najsławniejszy gangster z Chicago - Al Capone. Natomiast przed stoiskiem z hot-dogami Bruce Willis oświadczył się Demi Moore.
Najdroższego hot-doga można zjeść w Stanach Zjednoczonych. Od 2010 roku oferuje go restauracja Serindipity 3 w Nowym Jorku i kosztuje 69 dolarów za sztukę. Cena podyktowana jest najlepszej jakości składnikami.
Aktualnym nieoficjalnym mistrzem w jedzeniu na czas hot-dogów, nie jest Amerykanin tylko Japończyk, 34-letni Takeru Kobayashim, który w ciągu 10 minut zjadł ich 69.
Pyszne hot-dogi z "Parówkami z szynki" ZM Pekpol i świeżymi, sezonowymi warzywami
Lista zakupów:
Przygotowanie:
Parówki wystarczy ugotować lub podsmażyć. W tym czasie należy przygotować bułki typu paluch, do hot-dogów, czyli zrobić wzdłuż nich nacięcie, posmarować masłem i podpiec. Następnie opieczone bułki posmarować ketchupem, wyłożyć sałatą, włożyć kawałeczki pomidora, zielonego ogórka, rzodkiewki, a na końcu parówkę. Całość można oprószyć świeżo posiekaną czerwoną cebulką i polać ketchupem lub sosem.
Smacznego!
INFO
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Modernizacja parku za niemal 9,5 mln zakończona
Trza wincy betona. Betonem i ledami cywilizancja stoja. I parking na środku.
Adamus
14:20, 2025-11-01
Modernizacja parku za niemal 9,5 mln zakończona
wygląda spoko ... ale za taką kwotę to myślę że są inne bardziej potrzebne realizacje do spełnienia ... za czasów komuny takie rzeczy robiło się w czynie społecznym ... 🤣🤣🤣😐
ktoś
07:46, 2025-10-31
Modernizacja parku za niemal 9,5 mln zakończona
A fontanny działają? Gdyż podejrzewam że na okres letni będzie awaria
Klemens Moranka
20:33, 2025-10-30
Podczas wiecu PiS przeciw m.in. nielegalnej migracji ap
Filmy najlepsze i trafne ...👍👍👍
Maniek
20:03, 2025-10-12