Autor: Pani Helena Skonieczko - Koło gospodyń "Białozdrojanki"
Składniki:
Wykonanie:
Gotujemy rosół z mięsa kaczki, dodajemy warzywa, listek laurowy, ziele angielskie.
Z ugotowanego rosołu wykładamy mięso. Dodajemy suszone owoce, kilka goździków, czomber. Gotujemy jeszcze kilka minut. Do krwi dodajemy trochę wody, łyżkę mąki, roztrzepujemy i wlewamy do gotującego się wywaru. Solimy, pieprzymy do smaku. Następnie dodajemy cukier, ocet, aby czarnina była winna czyli słodko-kwaśna. Podajemy z makaronem albo z kluskami z ziemniaków.
Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz