Zamknij

Kotlety rybne w zalewie pomidorowej

Tomasz JasykTomasz Jasyk 07:42, 29.03.2025 Aktualizacja: 07:58, 29.03.2025
Skomentuj

Autor: Stanisława Antczak  (Sołectwo Linowno)

 

Składniki – kotlety

  • 2 kg płotek sparzonych i obranych z ości (może też być dorsz, morszczuk)
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • olej
  • przyprawy wedle uznania, ważne by nadały wyrazisty smak kotletom (np. majeranek, sól, chili, pieprz)

Składniki – zalewa:

  • 3 duże cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • około 0,5 litra gorącej wody
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Wykonanie:

Ze składników na kotlety uformować nieduże kotleciki i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na bardzo głębokiej patelni.

Usmażone kotleciki odłożyć na bok, a na oleju z ich smażenia ze szklić pokrojoną w kostkę cebulę (w razie potrzeby można dolać oleju).

Gdy cebulka będzie już miała złoty kolor wlać na patelnię 0,5 l gorącej wody i razem wymieszać. Dodać resztę składników zalewy.

Po doprowadzeniu zalewy do wrzenia gotować jesz cze przez 20 minut. Wyłożyć na miseczkę kotlety i wlać zalewę.

Smacznego!

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%