Zamknij
PILNE!

Dodaj komentarz

Zapiekanka brazylijsko-polska

Tomasz Jasyk Tomasz Jasyk 14:57, 11.10.2025 Aktualizacja: 14:48, 13.10.2025
Skomentuj

Autor: Jadwiga Stasiełowicz  - Drawsko Pomorskie

 

Składniki ciasta:

  • 3–4 szklanki ugotowanych i ubitych ziemniaków
  • 25 g startego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

 

Składniki nadzienia:

  • 2–3 puszki tuńczyka w zalewie własnej, sardynek (lub pokrojone różne rodzaje ugotowanych mięs)
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • posiekane czarne, lub zielone oliwki
  • 2 pokrojone w kostkę, obrane ze skórki pomidory
  • 1 puszka kukurydzy
  • 100 g sera (każdy twardy ser) – starkowany
  • 1 posiekana cebula (może być podsmażona)
  • 200 g kremowego serka śniadaniowego
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki wymieszać do uzyskania dość gęstej masy.

Nadzienie do ciasta:

Tuńczyka/sardynki przełożyć do miski, rozgnieść łyżką lub szpatułką i dodać resztę drobno pokrojonych składników i dobrze wymieszać.

Połączyć z serkiem kremowym (smak naturalny, śmietankowy lub jogurtowy).

Średniej wielkości blachę lub naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać mąką pszenną, przełożyć połowę ciasta na blachę i dobrze rozprowadzić.

Na ciasto nałożyć całe nadzienie, dobrze je rozprowadzając i lekko ubić łyżką, zakryć pozostałą częścią ciasta.

Wierzch można posypać oregano i parmezanem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut, lub do momentu, aż będzie złotobrązowy kolor na wierzchu.

 

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%