Bakłażana umyć i pokroić w plastry, posolić z wierzchu i chwilkę zaczekać, odsączyć ręcznikiem papierowym i smażyć z obu stron, najlepiej na patelni grillowej.
Marchewki obierać i pokroić w kostkę, dusić na oliwie.
Cebulę obrać, seler naciowy umyć, pomidory sparzyć i obrać ze skórki – wszystko pokroić w kostkę.
Do lekko podduszonej marchewki dodać cebulę i seler, dusić około 10–15 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pomidory, można dodać trochę passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego, jeszcze poddusić i odparować nad miar wody, dodać sól, pieprz do smaku i zmiażdżony czosnek, ulubione zioła i chwilkę poddusić do połączenia smaków.
Podduszone warzywa muszą trochę ostygnąć.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i na dno wyłożyć połowę uduszonych warzyw, na to warstwę bakłażanów, na bakłażany pozostałe duszone warzywa.
Wierzch posypać tartym żółtym serem lub parmezanem.
Przykryć naczynie żaroodporne i zapiekać w temperaturze 170 stopni około pół godziny.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Zapadł wyrok w sprawie zabójstwa ojca w Złocieńcu
8 lat więzienia? To jest jakiś żart... 👎😡
Sprawiedliwy
07:49, 2025-12-06
Modernizacja parku za niemal 9,5 mln zakończona
Trza wincy betona. Betonem i ledami cywilizancja stoja. I parking na środku.
Adamus
14:20, 2025-11-01
Modernizacja parku za niemal 9,5 mln zakończona
wygląda spoko ... ale za taką kwotę to myślę że są inne bardziej potrzebne realizacje do spełnienia ... za czasów komuny takie rzeczy robiło się w czynie społecznym ... 🤣🤣🤣😐
ktoś
07:46, 2025-10-31
Modernizacja parku za niemal 9,5 mln zakończona
A fontanny działają? Gdyż podejrzewam że na okres letni będzie awaria
Klemens Moranka
20:33, 2025-10-30