Zamknij
PILNE!

Dodaj komentarz

Zapiekanka z bakłażana

Tomasz Jasyk Tomasz Jasyk 19:17, 25.10.2025 Aktualizacja: 02:25, 26.10.2025
Skomentuj

Autor: Jadwiga Stasiełowicz - Drawsko Pomorskie

 

Składniki:

  • 1 dość duży bakłażan
  • 4–5 marchewek
  • 1 seler naciowy (łodygi),
  • 4 pomidory,
  • 2 cebule
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego lub pół butelki passaty pomidorowej
  • ser żółty lub parmezan
  • sól,
  • pieprz,
  • czosnek lub ulubione zioła oregano, tymianek, itp.
  • oliwa,
  • łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Bakłażana umyć i pokroić w plastry, posolić z wierzchu i chwilkę zaczekać, odsączyć ręcznikiem papierowym i smażyć z obu stron, najlepiej na patelni grillowej.

Marchewki obierać i pokroić w kostkę, dusić na oliwie.

Cebulę obrać, seler naciowy umyć, pomidory sparzyć i obrać ze skórki – wszystko pokroić w  kostkę.

Do lekko podduszonej marchewki dodać cebulę i seler, dusić około 10–15 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodać pomidory, można dodać trochę passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego, jeszcze poddusić i odparować nad miar wody, dodać sól, pieprz do smaku i  zmiażdżony czosnek, ulubione zioła i chwilkę poddusić do połączenia smaków.

Podduszone warzywa muszą trochę ostygnąć.

Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i na dno wyłożyć połowę uduszonych warzyw, na to warstwę bakłażanów, na bakłażany pozostałe duszone warzywa.

Wierzch posypać tartym żółtym serem lub parmezanem.

Przykryć naczynie żaroodporne i zapiekać w  temperaturze 170 stopni około pół godziny.

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%