Zamknij

Pasztet z dzika Joli

09:26, 06.01.2017 Aktualizacja: 07:27, 10.01.2017
Skomentuj
Autor: Jolanta Banaszek Nowe Laski (gmina Wierzchowo)

Autor: Jolanta Banaszek Nowe Laski (gmina Wierzchowo)

 

 

Składniki:

  • 1,5 kilograma boczku
  • 2 kilogramy karkówki z dzika 
  • 2 kilogramy wątroby z dzika 
  • 4 marchewki
  • 3 cebule 
  • duża pietruszka
  • 1 seler ok. 0,5 kg 
  • 4 listki laurowe, 
  • 3 garście grzybów suszonych 
  • ziele angielskie wg uznania
  • pieprz ziarnisty wg uznania
  • 10 jaj 
  • 3 suche kajzerki 
  • gałka muszkatołowa 
  • imbir mielony
  • sól 
  • pieprz,
  • kilka plasterków boczku lub słoniny do wyłożenia foremek

Wykonanie:

Boczek i karkówkę z dzika umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą (tyle, aby zakrywała mięso), dodać przyprawy, warzywa i grzyby. gotować na niewielkim ogniu do miękkości. Wyjąć mięso i grzyby. Wywar przecedzić i włożyć do niego suche kajzerki. Wątrobę zaparzyć ok. 0,5 godziny. Wszystko zemleć przez maszynkę, dodać sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową i imbir do smaku. Zawsze próbuję masę mięsną, ale robię to przed dodaniem jajek. następnie dodać jajka i dokładnie wyrobić. formy do pieczenia wyłożyć papierem, na dnie ułożyć cienkie plasterki słoniny, układać masę mięsną. Wygładzić mokrą dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godziny.

Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%