Autor: Daria Brzeźniakiewicz - Drawsko Pomorskie
6 bułek do burgerów duży pomidor malinowy mała cebula cukrowa lub zwykła kulka mozzarelli lub kawałek żółtego sera 2 korniszony lub ogórki kiszone garść rukoli, kilka listków sałaty lodowej
Mięso zmielić w maszynce na średnich oczkach. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Dodać do miski ze zmielonym mięsem, dodać jajko oraz 2 płaskie łyżeczki soli i płaską łyżeczkę pieprzu. Całość dokładnie wyrobić.
Masę mięsną podzielić na 6 części i uformować z nich kule, które rozpłaszczyć na kotlety grubości do 2 cm.
Następnie kotlety smażyć na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) nie dłużej niż po 3 minuty z każdej strony.
Teraz wystarczy już tylko złożyć burgery.
Bułki do burgerów przekroić na pół i podpiec kilka minut w piekarniku.
Na lekko natłuszczonej patelni położyć plasterek żółtego sera lub mozzarelli. Gdy ser zacznie się topić położyć na niego dolną połowę bułki (wewnętrzną stroną do patelni), lekko kręcąc bułką. Na tak przygotowany dół bułki położyć gruby plasterek dużego pomidora, sałatę lodową, plasterki ogórków, gorący kotlet, ser, rukolę, cebulę i ulubiony sos oraz drugą połowę bułki, którą również można od spodu podgrzać samą lub z serem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz