Zamknij

Burger Agusi

Tomasz JasykTomasz Jasyk 17:42, 11.04.2025 Aktualizacja: 17:45, 11.04.2025
Skomentuj

Autor: Daria Brzeźniakiewicz - Drawsko Pomorskie

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnie jajko
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

6 bułek do burgerów duży pomidor malinowy mała cebula cukrowa lub zwykła kulka mozzarelli lub kawałek żółtego sera 2 korniszony lub ogórki kiszone garść rukoli, kilka listków sałaty lodowej

Sposób przygotowania:

Mięso zmielić w maszynce na średnich oczkach. Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić. Dodać do miski ze zmielonym mięsem, dodać jajko oraz 2 płaskie łyżeczki soli i płaską łyżeczkę pieprzu. Całość dokładnie wyrobić.

Masę mięsną podzielić na 6 części i uformować z nich kule, które rozpłaszczyć na kotlety grubości do 2 cm.

Następnie kotlety smażyć na dobrze rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) nie dłużej niż po 3 minuty z każdej strony.

Teraz wystarczy już tylko złożyć burgery.

Bułki do burgerów przekroić na pół i podpiec kilka minut w piekarniku.

Na lekko natłuszczonej patelni położyć plasterek żółtego sera lub mozzarelli. Gdy ser zacznie się topić położyć na niego dolną połowę bułki (wewnętrzną stroną do patelni), lekko kręcąc bułką. Na tak przygotowany dół bułki położyć gruby plasterek dużego pomidora, sałatę lodową, plasterki ogórków, gorący kotlet, ser, rukolę, cebulę i ulubiony sos oraz drugą połowę bułki, którą również można od spodu podgrzać samą lub z serem. 

 

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%