Autor: Teresa Kondzierska - folwark Karpno
Składniki:
Przygotowanie farszu:
Wątróbkę, mielone mięso z cebulą przepuszczamy przez maszynkę. Żółtka oddzielamy od białek, z białek ubijamy sztywną pianę i razem z żółtkami dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy natkę pietruszki i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy.
Wykonanie:
Kaczkę myjemy, kroimy wzdłuż piersi, wycinamy i oddzielamy cały korpus, pozostawiając mięso wraz ze skórą.
Pomijamy udka i skrzydełka. Wnętrze kaczki odpowiednio solimy i rozpościeramy mieszanką przypraw.
Kaczkę nadziewamy farszem i zszywamy nicią. Pieczemy 2 godziny w temp. 160 stopni.
Po pierwszej godzinie do naczynia odlewamy tłuszcz, który wydostał się z kaczki i wlewamy do brytfanny szklankę bulionu.
Przez następną godzinę, co 15 min. polewamy kaczkę zebranym uprzednio tłuszczem. 10 min. przed końcem pieczenia, układamy jabłuszka wokół kaczki.
Po upieczeniu wyciągamy nici.
Kroimy kaczkę: osobno udka, skrzydełka, szyja, a korpus w poprzek.
Podajemy kaczkę z jabłuszkami z domową żurawiną.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Podczas wiecu PiS przeciw m.in. nielegalnej migracji ap
Filmy najlepsze i trafne ...👍👍👍
Maniek
20:03, 2025-10-12
Pijani 17 i 18-latek i akrobacje w samochodzie.
Mają czym się szczyć menlą dają mandaty a tym co powinni to nic nie robią z tym i szczycą się bo dowód zabrali ale podczas bójki żaden pseudo policjanci nie podejdą. Żenada :)
Nieznany
19:34, 2025-10-12
Prezydent: nie będzie zgody na działania, które...
Brawo Panie Prezydencie... nie będzie nam niemiec mówił co mamy robić ...
Sprawiedliwy
20:12, 2025-10-10
Zderzenie pojazdów na trasie Ostrowice - Siecino
Gdzie ci kierowcy mają rozum ...
Ktoś
18:58, 2025-10-04