Autor: Teresa Kondzierska - folwark Karpno
Składniki:
Przygotowanie farszu:
Wątróbkę, mielone mięso z cebulą przepuszczamy przez maszynkę. Żółtka oddzielamy od białek, z białek ubijamy sztywną pianę i razem z żółtkami dodajemy do farszu. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodajemy natkę pietruszki i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy.
Wykonanie:
Kaczkę myjemy, kroimy wzdłuż piersi, wycinamy i oddzielamy cały korpus, pozostawiając mięso wraz ze skórą.
Pomijamy udka i skrzydełka. Wnętrze kaczki odpowiednio solimy i rozpościeramy mieszanką przypraw.
Kaczkę nadziewamy farszem i zszywamy nicią. Pieczemy 2 godziny w temp. 160 stopni.
Po pierwszej godzinie do naczynia odlewamy tłuszcz, który wydostał się z kaczki i wlewamy do brytfanny szklankę bulionu.
Przez następną godzinę, co 15 min. polewamy kaczkę zebranym uprzednio tłuszczem. 10 min. przed końcem pieczenia, układamy jabłuszka wokół kaczki.
Po upieczeniu wyciągamy nici.
Kroimy kaczkę: osobno udka, skrzydełka, szyja, a korpus w poprzek.
Podajemy kaczkę z jabłuszkami z domową żurawiną.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu wdrawskupomorskim.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz