Autor: Pani Sylwia Szynal - Drawsko Pom.
Składniki:
Wykonanie:
Mięso mielone doprawić solą, pieprzem, dodać jajko, ząbek czosnku, trochę bułki tartej ok. 2 łyżeczek. Z mięsa formować małe klopsiki. Wstawić wodę w garnku, dodać ziele angielskie, liść laurowy, 2 kostki bulionowe (rosół), pory pokroić w półtalarki, marchewkę pokroić w słupki o długości 5 cm. Do gotującej się wody wrzucić warzywa, dodać klopsiki i gotować 15 minut. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki i gotować 10 minut. Serki wrzucić do miski i dodać trochę wywaru z zupy, wymieszać, jak serki się rozpuszczą całość wlać do zupy. Śmietanę łączymy z mąką i zaprawiamy zupę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Reedycja książki pt. "SMAKI POWIATU DRAWSKIEGO" jest wynikiem współpracy i porozumienia Starostwa Powiatowego w Drawsku Pom. a MAGAZYNEM DRAWSKIM.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz