Zamknij

Pierogi z kapusty świeżej i jajek

Tomasz Jasyk Tomasz Jasyk 22:16, 13.02.2025 Aktualizacja: 08:45, 14.02.2025
Skomentuj

Autor: Helena Sajchta Świerczyna (Gmina Wierzchowo)

 

Ciasto na pierogi: 

  • 500 g mąki pszennej 
  • 220 ml wody 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżeczka masła 
  • ¼ łyżeczki soli

Farsz:

  • 300 g kapusty 
  • 1 cebula 
  • 1,5 szklanki wrzątku 
  • sól i pieprz 
  • oliwa 
  • 2 jajka

 

Wykonanie:

Cebulę podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy kapustę. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, następnie dolewamy 1,5 szklanki wrzątku.

Zostawiamy pod przykryciem na średnio-małym ogniu.

Do miski wrzucamy mąkę, wlewamy gorącą (nie wrzącą) wodę, jajko, łyżkę masła, dodajemy sól i mieszamy.

Wyrabiamy, a następnie dzielimy na mniejsze części i wałkujemy cienki placek.

Wykrawamy szklanką kółka, nakładamy farsz i formujemy pierożki.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu wdrawskupomorskim.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%