Zamknij

Chleb na maślance

Tomasz JasykTomasz Jasyk 22:29, 02.03.2025 Aktualizacja: 11:03, 09.03.2025
Skomentuj

Autor: Iwona i Kazimierz Pokutyńscy  (Drawsko Pomorskie)

 

Składniki: 

  • 1 szklanka maślanki 
  • 2 łyżki masła (plus jeszcze trochę do wysmarowania foremki) 
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 2 szklanki mąki żytniej 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • paczuszka drożdży instant 
  • 2 łyżki otrębów 
  • 1 szklanka wody

 

Wykonanie:

Foremkę należy wysmarować masłem.

W małym rondelku roztopić masło i lekko przestudzić, tak aby nie „zabiło” temperaturą drożdży. Zmieszać z maślanką.

W misce wymieszać 1,5 szklanki mąki, cukier, otręby, sól i drożdże.

Dodać ciepłą mieszaninę maślano-maślankową i wyrabiać ciasto chlebowe, aż do powstania jednolitego ciasta.

Teraz można dodać resztę mąki.

Nie staraj się otrzymać ciasta, które będzie odchodziło od miski i ręki – maślankowe jest i będzie lepkie i ciągnące się.

Wygarnij je starannie do przygotowanej foremki i posmaruj odrobiną roztopionego masła.

Przykryj foremkę ściereczką i odstaw chleb do wyrośnięcia na około pół godziny.

Piecz przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu wdrawskupomorskim.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

0%