Autor: Iwona i Kazimierz Pokutyńscy (Drawsko Pomorskie)
Foremkę należy wysmarować masłem.
W małym rondelku roztopić masło i lekko przestudzić, tak aby nie „zabiło” temperaturą drożdży. Zmieszać z maślanką.
W misce wymieszać 1,5 szklanki mąki, cukier, otręby, sól i drożdże.
Dodać ciepłą mieszaninę maślano-maślankową i wyrabiać ciasto chlebowe, aż do powstania jednolitego ciasta.
Teraz można dodać resztę mąki.
Nie staraj się otrzymać ciasta, które będzie odchodziło od miski i ręki – maślankowe jest i będzie lepkie i ciągnące się.
Wygarnij je starannie do przygotowanej foremki i posmaruj odrobiną roztopionego masła.
Przykryj foremkę ściereczką i odstaw chleb do wyrośnięcia na około pół godziny.
Piecz przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu wdrawskupomorskim.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz