Autor: Wiesława Mackiewicz - Złocieniec
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Pokrojone kawałki mięsa włożyć do większego szklanego naczynia, dodać pokrojony w plasterki czosnek, sól, ziele angielskie, ziarna pieprzu, całe liście laurowe i gorczycę.
Wszystkie składniki wymieszać i zostawić pod przykryciem na 24. godziny w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Tak przygotowane mięsko wymieszać kilka razy by przeszło solą i przyprawami.
Na drugi dzień mięso oczyścić z przypraw i podsmażyć porcjami, mieszając by się nie przypaliło.
Podsmażone mięsko przełożyć do ¾ objętości słoiczków.
Do każdego słoiczka rozłożyć równomiernie pozostałe z oczyszczonego mięsa przyprawy, pozostały ze smażenia tłuszczyk i dolać ciepłej wody, tak żeby mięso było przykryte.
Zakręcić słoiczki i wstawić do zagotowania.
Słoiki gotować na wolnym ogniu około 2,5 godziny od zagotowania.
Tak przygotowane słoiki z mięsem przechowywać w chłodnym zacienionym miejscu.
Mięso ze słoika możemy spożywać na zimno jako dodatek do kanapek, czy też na ciepło jako gotowy dodatek obiadowy.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz