Zamknij

Mięsiwo peklowane

Tomasz JasykTomasz Jasyk 09:06, 17.05.2025 Aktualizacja: 09:08, 17.05.2025
Skomentuj

Autor: Wiesława Mackiewicz - Złocieniec

 

Składniki:

  • około 5 kg mięsa wieprzowego jednego rodzaju łopatki,
  • karkówki lub szynki
  • kilka ząbków czosnku
  • garść soli himalajskiej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • kilka całych liści laurowych
  • garść gorczycy
  • 200 g smalcu

 

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Pokrojone kawałki mięsa włożyć do większego szklanego naczynia, dodać pokrojony w plasterki czosnek, sól, ziele angielskie, ziarna pieprzu, całe liście laurowe i gorczycę.

Wszystkie składniki wymieszać i zostawić pod przykryciem na 24. godziny w chłodnym miejscu lub w lodówce.

Tak przygotowane mięsko wymieszać kilka razy by przeszło solą i przyprawami.

Na drugi dzień mięso oczyścić z przypraw i podsmażyć porcjami, mieszając by się nie przypaliło.

Podsmażone mięsko przełożyć do ¾ objętości słoiczków.

Do każdego słoiczka rozłożyć równomiernie pozostałe z oczyszczonego mięsa przyprawy, pozostały ze smażenia tłuszczyk i dolać ciepłej wody, tak żeby mięso było przykryte.

Zakręcić słoiczki i wstawić do zagotowania.

Słoiki gotować na wolnym ogniu około 2,5 godziny od zagotowania.

Tak przygotowane słoiki z mięsem przechowywać w chłodnym zacienionym miejscu.

Mięso ze słoika możemy spożywać na zimno jako dodatek do kanapek, czy też na ciepło jako gotowy dodatek obiadowy.

 

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%